Waarom circulair ondernemen?

Mensen zijn gewend om lineair te consumeren. Wat dat inhoudt? Simpelweg we kopen iets, nemen het in gebruik en we gooien het weg. Tuurlijk is het niet allemaal zo zwart-wit en dragen we nu echt al wel bij aan een duurzamere wereld. Echter is het voor ondernemers belangrijk dat we nadenken over de aankopen en investeringen die we doen. Daarom werken we naar een circulaire economie toe, maar hoe? In deze blog leest u over de betekenis van circulair ondernemen, de voordelen van circulair ondernemen en de manieren waarop u circulair kunt ondernemen.

Gepubliceerd op 22 april 2024 Laatst gewijzigd 22 april 2024

Wat betekent circulair ondernemen?

Wereldwijd wordt circulair ondernemen steeds belangrijker en grootser aangepakt, maar wat houdt het in? Bij circulair ondernemen gaat het om het behouden van de waarde van producten, onderdelen en grondstoffen. Het circulaire model is gebaseerd op 'The Circle of Life'. Wat nu producten zijn, moet later hergebruikt worden of grondstoffen opleveren voor nieuwe producten. Het idee hierachter is dat deze producten en grondstoffen nooit op gaan en afval niet of nauwelijks ontstaat. 


In de natuur werk het ook zo

De natuur draait op oneindige kringlopen, afval bestaat eigenlijk niet. Het afval van de ene diersoort, houdt een andere diersoort in leven. Planten groeien, gaan dood en voeden de bodem voor nieuwe planten. Door circulair te ondernemen, zorgen we er dus voor dat we geen afval genereren. 

Waarom circulair ondernemen?

Circulair ondernemen heeft allerlei voordelen en hoeft niet moeilijk te zijn. Het is niet alleen goed voor de planeet en het milieu, maar brengt dit ook financiële voordelen met zich mee. Het is een manier om als ondernemer goed te doen, niet alleen voor uzelf maar ook voor anderen. Daarnaast zorgt het ervoor dat uw onderneming toekomstbestendig is. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe CSRD-wetgeving die circulair ondernemen steeds relevanter en belangrijker maakt. 


Het goede nieuws is dat er al een hoop bedrijven zijn die deze manier van werken toepassen en bezig zijn met initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie. Echter zijn er nog meer dan genoeg processen en bedrijven die nog niet circulair werken. Een van de belangrijkste aspecten om een circulaire economie succesvol te maken, is de onderlinge samenwerking van bedrijven. Een bedrijf kan deze verandering niet zelfstandig realiseren. Echter, kan elke onderneming de verandering in gang zetten. Elke ondernemer kan dus beginnen met het maken van een verschil!

Voordelen van circulair ondernemen


  • Minder kosten: Circulair ondernemen leidt tot minder aankopen, afvalverwerking en verspilling. Daarnaast is hergebruiken en huren vaak een stuk goedkoper dan het aanschaffen van nieuwe middelen. 
  • Beter voor het milieu: Circulariteit zorgt voor minder verbruik en afval, waardoor we de grondstoffen niet uitputten en de natuur minder bevuilen. 
  • Klantenbinding: Verschillende onderzoeken tonen aan dat consumenten letten op de duurzaamheid van producten. Daarnaast zijn klanten van duurzame en circulaire bedrijven trouwer.
  • Toekomstbestendig: Wereldwijd wordt duurzaam en circulair ondernemen steeds belangrijker. Daarom wordt er ook steeds meer op gestuurd, door veranderingen in wetgevingen voor te zijn, wordt uw onderneming nooit verrast. 


Duurzaamheid

Beginnen met circulair ondernemen

Van de ene op de andere dag overgaan van lineair ondernemen naar circulair ondernemen is natuurlijk niet haalbaar. Wel kunt u op elk moment beginnen met de overgang naar circulair ondernemen. Door te weten hoe u circulair kunt ondernemen en met deze kennis begint circulaire keuzes te maken, is het halve werk al. 


De R-ladder is een model dat u kunt gebruiken om een beter beeld te krijgen van de mate van circulariteit per strategie die u kunt toepassen. Deze zijn globaal gebaseerd op het 'reduce, reuse, recycle' principe, ook wel verminderen, hergebruiken en recyclen. 


Meer over de R-ladder

Circulaire tip: opslagmiddelen hergebruiken en huren

Gebruikte opslagmiddelen

Al jaren kopen en verkopen we gebruikte opslag- en transportmiddelen. We zijn dan ook een betrouwbare partner voor onze klanten als het gaat over de opkoop en verkoop van gebruikte opslagmiddelen. We controleren de kwaliteit van de gebruikte producten en verkopen deze alleen aan u als deze écht functioneel zijn. Daarnaast zijn onze gebruikte opslagmiddelen tot wel 70% goedkoper dan nieuwe producten, terwijl ze functioneel hetzelfde zijn!


Gebruikte opslagmiddelen bekijken

Opslagmiddelen huren

Een tijdelijke opslagoplossing nodig om een piekperiode te overzien? Dan is het aanschaffen van nieuwe producten overbodig. Huur voor deze periodes de opslagmiddelen, zo bent u minder ruimte, geld en tijd kwijt! 


Huuroverzicht bekijken