Buitenruimte onderhouden: Het complete stappenplan

Het onderhouden van uw buitenruimte is meer dan een taak; het is een kans om de uitstraling en functionaliteit van uw terrein te verbeteren. Of het nu gaat om het vaststellen van parkeerlocaties en fietsenstallingen volgens stedelijke voorschriften, of het plaatsen van voldoende afvalbakken: een net buitenterrein is essentieel voor een representatieve en praktische omgeving. Goed ingerichte buitenterreinen dragen bij aan een positieve indruk en verhogen de efficiëntie en het gebruik van uw buitenruimte.

Gepubliceerd op 12 maart 2024 Laatst gewijzigd 20 maart 2024

Deze blog is uw gids om een stappenplan te creëren voor het effectief beheren en onderhouden van uw buitenruimte, met oog voor efficiëntie, duurzaamheid en circulariteit. U zult leren hoe groen uw werkomgeving kan bevorderen, hoe belangrijk afvalbeheer en recycling zijn en hoe veiligheidsmaatregelen en buitenmeubilair de gebruiksoppervlakte van uw terreinen kunnen optimaliseren. Met deze kennis kunt u zorgen voor een buitenruimte die uitstraling en functionaliteit combineert. 


Het belang van een net buitenterrein

Een goed onderhouden buitenruimte bij een bedrijf heeft een positieve invloed op de perceptie van klanten, wat vertrouwen wekt en hen aanmoedigt vaker langs te komen en meer uit te geven. Uw klanten zien een net buitenterrein als een teken van professionaliteit en zorg voor het milieu en uw bedrijf, wat essentieel is voor een langdurige klantrelatie. Daarnaast motiveert een goed onderhouden buitenterrein ook uw medewerkers om hier zorgvuldig mee om te gaan en vaker buiten te zijn. Dat is goed voor het werkgeluk en de gezondheid van uw werknemers. 

Enkele stappen die u kunt nemen om uw buitenterrein te verbeteren:


  1. Dagelijkse schoonmaaktaken: Begin met dagelijkse taken zoals vegen en het verwijderen van los vuil. Dit draagt bij aan een verzorgde eerste indruk en voorkomt ophoping van vuil dat moeilijker schoon te maken is. 
  2. Dieptereiniging: Pak hardnekkige vlekken en vuil aan met geschikte apparatuur. Afhankelijk van de grootte van uw buitenruimte en het type vuil, kunt u kiezen voor handgeleide veegmachines, veeg-zuigmachines, hogedrukreinigers of een heftruckbezem
  3. Veiligheid en regelgeving: Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de wettelijke voorschriften en richtlijnen voor het gebruik van schoonmaakapparatuur en chemicaliën. Dit garandeert de veiligheid van uw personeel en klanten en zorgt voor naleving van de wet. 
  4. Periodiek onderhoud: Regelmatig schoonmaken van gebruiksobjecten is cruciaal, vooral sinds de COVID-19 pandemie. Zorg daarom dat poorten, prullenbakken, rookhokken en andere gebruiksobjecten tijdig worden schoongemaakt.  
  5. Efficiëntie in alle seizoenen: Gebruik in de herfst een schoonmaakwagen om uw terrein bladvrij te houden en zorg in de winter voor een snelle verwijdering van sneeuw en smeltwater om veiligheid en toegankelijkheid te waarborgen.

  

Door deze stappen te volgen, kunt u zorgen voor een buitenruimte die zowel uitnodigend als functioneel is, waarmee u een solide basis voor uw bedrijfsactiviteiten legt. 


De impact van groen op de werkomgeving

Groene ruimtes in een zakelijke omgeving zijn niet alleen een verfraaiing van het terrein voor uw klanten, ze leveren ook een substantiële bijdrage aan het welzijn van werknemers. Uit onderzoek blijkt dat werknemers in een groene werkomgeving gelukkiger en productiever zijn. Planten in uw buitenruimte zorgen niet alleen voor een aangenamere temperatuur en luchtvochtigheid, maar verminderen ook stress en hoofdpijn, wat de algehele gezondheid en stemming van uw werknemers positief beïnvloed. 

Groene buitenruimtes zorgen onder andere voor


  • Luchtkwaliteit: Planten helpen de temperatuur te reguleren en vocht vrij te geven, wat de verwarmings- en koelingskosten kan verminderen. Ze neutraliseren ook schadelijke gassen en zetten CO₂ om in zuurstof, wat de algehele luchtkwaliteit verbetert.
  • Geluidsreductie en creativiteit: De aanwezigheid van planten kan het geluidsniveau verminderen en een kalmerend effect creëren, wat leidt tot verbeterde concentratie en cognitieve prestaties. Een groene omgeving bevordert creativiteit en inspiratie, omdat planten een rustgevend effect hebben op de geest.
  • Productiviteit: Werkplekken gevuld met planten kunnen de productiviteit met 15% verhogen. Groen in de werkruimte verlaagt stressniveaus, deels door hun vermogen om geluid te filteren.

buiten afvalbakken voor recycling

Afvalbeheer en recycling

Afvalbeheer en recycling zijn onmisbaar bij het behoud van een schone en veilige buitenruimte. Bij Kruizinga vindt u allerlei oplossingen voor afvalbeheer, waaronder verschillende soorten asbakken en afvalcontainers gemaakt van materialen zoals plastic en roestvrij staal. Het is belangrijk dat uw terreinen niet alleen netjes en schoon is, maar ook bijdragen aan circulariteit en het verbeteren van de werkomgeving. 


Alles voor afvalbeheer bekijken

Te nemen stappen:


  • Afval scheiden en recyclen: De Nederlandse overheid stimuleert afvalscheiding en recycling in de zakelijke sector en streeft ernaar om tegen 2025 55% van het huishoudelijk en bedrijfsafval te recyclen. Bedrijven kunnen de 'Afvalwijzer voor bedrijven' op het Ondernemersplein raadplegen om te bepalen welk afval zij moeten scheiden.
  • Verantwoordelijkheid en diensten: Nederlandse bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf, scheiding en afvoer van hun afval. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van de verplichtingen die voor uw bedrijf gelden en de mogelijke producten die u kunt gebruiken om hieraan te voldoen.
  • Uitdagingen en oplossingen: Bedrijven kunnen uitdagingen tegenkomen bij afvalbeheer, waaronder regelgeving en naleving, gevolgen van onjuiste afvalscheiding en -verwerking, logistiek en ruimtebeperkingen, en kosten. Zorg er daarom voor dat u deze in kaart brengt en samen met experts kijkt naar de beste manieren om beperkingen en problemen op te lossen.


Door deze stappen te volgen, kunt u zorgen voor een effectief afvalbeheer dat bijdraagt aan de verbetering van uw buitenterrein, onderneming en duurzaamheid. 


Veiligheidsmaatregelen en terreinbeveiliging

Veiligheidsmaatregelen zijn cruciaal voor het onderhoud van uw buitenruimte en terreinen. Het is belangrijk om een veilige omgeving te creëren voor zowel personeel als bezoekers. Dit voorkomt schade, diefstal en creëert een gevoel van veiligheid

Richtlijnen die u kunt volgen om de beveiliging van uw terrein te verbeteren:



  • Afbakening en toegangscontrole: Zorg voor duidelijke afbakening van uw terrein met behulp van bijvoorbeeld hekwerken of natuurlijke grenzen. Implementeer toegangscontrolesystemen om onbevoegde toegang te voorkomen en het terrein te beveiligen.
  • Ontmoediging en detectie: Gebruik afschrikmiddelen zoals verlichting en zichtbare beveiligingscamera's. Installeer detectiesystemen die ongeautoriseerde bewegingen kunnen signaleren en snel kunnen reageren bij een inbraakpoging.
  • Vertraging van indringers: Maak het indringers moeilijk om snel toegang te krijgen tot uw terrein door bijvoorbeeld anti-klimbeveiliging of vertragende barrières te installeren.
  • Kosten en huurafspraken: Huurt u een bedrijventerrein? Controleer of onderhoudskosten van de buitenruimte expliciet in de huurovereenkomst zijn opgenomen. Indien de buitenruimte een gesloten karakter heeft, door bijvoorbeeld een hek, kunnen deze kosten niet zomaar aan de huurder worden doorberekend.
  • Onderhoudsplan en inspecties: Stel een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) op dat zowel veiligheidsmaatregelen als duurzaamheidsinvesteringen omvat. Zorg voor regelmatige inspecties van uw beveiligingssystemen om ze operationeel en in goede staat te houden.


Door deze richtlijnen te volgen, kunt u de beveiliging van uw buitenterrein verbeteren. 


De rol van buitenmeubilair en faciliteiten

Bij het verbeteren van uw buitenruimte speelt buitenmeubilair een essentiële rol in zowel functionaliteit als uiterlijk. Het selecteren van het juiste meubilair en de juiste faciliteiten kan uw terreinen transformeren tot een veilige en gezonde werkomgeving. Dit is uitnodigend voor uw personeel en bezoekers en bevordert de gezondheid en creativiteit. Hieronder vindt u een overzicht van producten en diensten die uw buitenruimte kunnen verbeteren. 

Denk bij buitenmeubilair aan:


  • Bewegwijzering: Bewegwijzering zorgt voor een duidelijke en overzichtelijke indeling van uw binnen- en buitenterrein. Hierdoor weten werknemers en bezoeker eenvoudig op de goede plek te komen. Denk hierbij aan deurplaatjes, informatieborden, naamplaathouders, aanwezigheidsborden, richtingaanwijzers, richtingszuilen, lamellenborden, verkeersborden, verlichte en onverlichte zuilen, gevelletters en verschillende vormen van lichtreclame.
  • Wegmarkering: Met wegmarkering kunt u verschillende routes aanduiden; van looproutes tot vrachtroutes. Dit vermindert de kans op ongelukken en zorgt voor orde. 
  • Hardscaping en softscaping: Voor een duurzame en praktische inrichting van uw buitenruimte is het verstandig om te kijken naar de verschillende soorten hardscaping en softscaping. Dit omvat het aanleggen van paden, terrassen en andere verhardingen, evenals het planten van groen voor een natuurlijke uitstraling. 
  • Creatieve ruimtes: Voldoende plekken waar werknemers buiten kunnen zitten en wandelen is belangrijk. Dit motiveert uw werknemers om vaker naar buiten te gaan, wat goed is voor de gezondheid en de creativiteit bevordert. 

 

Door slim te kiezen voor de juiste faciliteiten en meubilair, kunt u uw buitenruimte niet alleen verbeteren, maar ook een plek creëren die uitnodigt tot gebruik en die bijdraagt aan de uitstraling van uw bedrijf. 


Bekijk bewegwijzering en wegmarkering

Het beste uit uw buitenruimte halen?

Door een doordachte aanpak en regelmatige zorg, wordt een nette buitenruimte het visitekaartje van uw bedrijf! Met de juiste aandacht voor onderhoud, veiligheid, groenvoorzieningen en afvalbeheer kunt u niet alleen productiviteit en de gezondheid van werknemers verbeteren, maar zorgt u ook voor een positieve ervaring voor uw werknemers, klanten en bezoekers. 


Zet de stap naar een betere buitenruimte en neem contact op met een van onze experts om de mogelijkheden te bespreken. Stuur een mail of bel tijdens werkdagen naar 088 533 15 55


Mail sturen
buitenruimte bedrijven buiten werken

Dit vindt u misschien ook interessant