Alles wat u moet weten voor het veilig werken in uw magazijn!



 

Bij het inrichten van uw magazijn moet veiligheid altijd voorop staan. Voorkomen is namelijk beter dan verhelpen of oplossen. Kruizinga.nl helpt u graag mee om de risico's te herkennen, u daarin de juiste adviezen of producten te garanderen en mee te denken in het leveren van periodieke keuringen volgens de juiste eisen, normen en veiligheid van uw magazijn.

veilige-magazijninrichting-h.png

Veilig werken in het magazijn? Gebruik deze tips!

In het magazijn van uw bedrijf gebeurt er vaak veel tegelijkertijd. Het is daarom belangrijk om de veiligheid van werknemers of bezoekers te waarborgen. U kan hiervoor verschillende maatregelen treffen.  

 

Duidelijke veiligheidsvoorschriften

Om bezoekers en medewerkers te beschermen tegen risico's binnen het bedrijf, maakt u schriftelijke afspraken en huisregels. Zorg dat deze regels duidelijk zijn en dat iedereen, bezoeker of werknemer, hier regelmatig op gewezen wordt.  Hiernaast ziet u een voorbeeld om een indruk te krijgen hoe u dit kan vormgeven.

Daarnaast kunt u in het magazijn gebruik maken van verkeerdsborden en pictogrammen om voor duidelijkheid te zorgen. Zo weten magazijnmedewerkers wat er van ze verwacht wordt en op welke locaties ze extra moet opletten. Ook vloermarkeringen kunnen bijdragen aan de veiligheid in een magazijn. Met deze markeringen kunt u duidelijke loop- en rijbanen aangeven, zodat iedereen weet waar ze wel of niet mogen komen. 

 

Stel een medewerker verantwoordelijk voor de veiligheid binnen uw bedrijf

Een veilige werkomgeving begint bij de werknemers en uzelf. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat uw personeel een bijdrage levert aan deze veiligheid? Vergroot de betrokkenheid en laat het belang van veiligheid in het magazijn regelmatig zien. Het is belangrijk dat werknemers betrokken zijn bij het veiligheidsbeleid. Een gewaardeerde en gehoorde mening creëert meer bewustzijn voor veiligheid op de werkvloer. Betrek het personeel dus bij de totstandkoming van veiligheidsmaatregelen. U kunt er voor kiezen om een medewerker verantwoordelijk te maken voor de opvolging van de veiligheidsmaatregelen. Zo is er altijd een aanspreekpunt voor werknemers als het aankomt op het onderwerp veiligheid en zullen de maatregelen uiteindelijk leiden tot een schone en veilige werkomgeving.

 

Stabiliteit van uw magazijnstellingen

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Magazijnen, groothandels en andere opslagplekken zijn vaak erg druk en overvol en dat kan ertoe leiden dat producten niet altijd veilig worden opgeborgen. Stellingen worden vaak dicht bij elkaar geplaatst om ruimte te besparen en regelmatig staan deze stellingen niet stevig genoeg, waardoor het risico op vallende producten toeneemt. Aanrijdingen tegen en de onstabiliteit van stellingen verhogen het risico op vallende producten. Om deze risico’s te minimaliseren kunt u beschermbeugels of stellingbeschermers plaatsen. Hiermee biedt u producten bescherming en waarschuwt u uw werknemer voor gevaarlijke situaties.

 

Creëer vluchtwegen in uw magazijn

Ondanks alle inspanningen om brand en incidenten te voorkomen kunnen er situaties ontstaan waarbij het noodzakelijk is dat alle aanwezigen het pand zo vlug en veilig mogelijk moeten kunnen verlaten. Daarom zijn hiervoor de volgende afspraken: 

1. Vluchtwegen en nooduitgangen zijn altijd vrij van obstakels en altijd goed toegankelijk voor personeel of voertuigen.

2. Nooduitgangen kunnen te allen tijde op eenvoudige wijze zonder hulpmiddelen en van binnenuit naar buiten toe worden geopend.

3. De vluchtwegen en nooduitgangen die bij het uitvallen van de verlichting slecht zichtbaar zijn, zijn voorzien van een noodverlichting.

4. Voor werkruimten waarin activiteiten plaatsvinden met een verhoogd brandrisico, zijn er minimaal twee uitgangen vereist. De uitgangen liggen tenminste 5      meter uiteen en bij voorkeur in tegenovergestelde wanden.

5. Er is altijd een tweede vluchtweg beschikbaar als medewerkers werkzaamheden uitvoeren op andere verdiepingsvloeren of inpandige ruimtes in het magazijn waar het denkbaar is dat de enige beschikbare vluchtweg geblokkeerd kan raken.

6. Ramen, luiken en dergelijke niet voor normaal gebruik bestemde uitgangen, kunnen een alternatieve gelegenheid tot ontkoming bieden, mits het verlaten van de ruimte langs die weg gemakkelijk en veilig kan.


Vergroot de zichtbaarheid

Wat bedrijven kunnen doen om de zichtbaarheid van zowel voetgangers als heftrucks te vergroten is het aanschaffen van reflecterende veiligheidshesjes, veiligheidsspiegels, borden- en stickers, vloer/wand of voertuigmarkering. Ook is er voor een grotere zichtbaarheid van heftrucks sinds enkele jaren een goed systeem op de markt. De bluespot. Dit systeem bestaat uit een lamp die bovenop de cabine is bevestigd en die bij elke achteruitrijbeweging een lichtsignaal op de vloer projecteert. Dat betekent dat ook voetgangers dankzij de gekleurde, snelbewegende lichtvlekken op de vloer kunnen zien wanneer een heftruck de hoek om komt.

Voorkom schade of ongevallen door aanrijdbeveiliging

Wanneer u werkt met vorkheftrucks of andere voertuigen in uw magazijn moet u zich bewust zijn van de gevaren die het met zich meeneemt. Alle magazijnstellingen moeten daarom voorzien worden van aanrijdbescherming met een hoogte van minimaal 40 cm. Met onze hoekbeschermers en kolombeschermers voorkomt u schade aan stellingen of machines in het magazijn of werkplaats. Als een stelling in bijvoorbeeld uw magazijn licht geraakt wordt dan is dit meteen een zwakke plek in de staander. Door het plaatsen van deze hoek- en aanrijbescherming voorkomt u dat zelfs het kleinste incident kan leiden tot grote gevolgen.

 

veilige-magazijninrichting-aa.png

veilige-magazijninrichting-aa.png

 


Hoe Kruizinga.nl u kunt helpen?

Wilt u meer weten over de risico’s in en om magazijnen? Wij helpen u graag bij het in kaart brengen van de risico’s en het vinden van een passende oplossing. Neem contact op met onze specialisten via +31 (0)88 533 1555 of mail ons op sales@kruizinga.nl

 

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag!

Heeft u liever telefonisch contact?

Wij staan u graag te woord!